• English
  • English

ACCOMMODATION

SALTHAMNS HISTORIA

Strax söder om de välkända Lummelundagrottorna ligger Salthamn. Ett område med en rik historia som under andra hälften av 1900-talet var platsen för en av europas största minkfarmar.

Nu har de senaste åren en ny verksamhet växt fram på platsen. Med inriktning på hållbar njutning är Salthamn idag en plats för matupplevelser, möten och odlingar. Med en växande event och konferensverksamhet i kombination med en sommarrestaurang, café och sedan 2022 även en konsertlokal växer Salthamn ständigt till en destination för nya besökare.

På 50-talet köper en räv och minkfarmare en befintlig farm i Salthamn strax norr om Visby. Det är Hjalmar Raymond som redan på 30-talet har startat en minkfarm i Småland efter 20 år i USA och Alaska. Där har han arbetat som guldvaskare och trapper och tar med sig sina erfarenheter och kunskaper om pälshantering till Sverige.

Farmen på Gotland övertas så småningom av sonen Ray Raymond och Gotlands Pälsdjursgård. Salthamn växer successivt och blir en av Europas största minkfarmar.

Under 70- och 80-talet är farmen som störst med ca 70 000 djur. Man tar årligen hand om 3500 ton avfall från slakteri- och fiskindustrin. Avfallsproblematiken på Gotland var ett stort problem och får på så sätt sin lösning genom att avfallet blir mink mat samtidigt som investeringar görs i stora fryshus. 

Gotlands Pälsdjursgård är vid denna tidpunkt en av Gotlands största privata arbetsgivare. 90-talet innebär en lågkonjunktur för pälsaveln och under samma tid fastställer länsstyrelsen ett maxantal för avelshonor vilket kräver omstruktureringar. Pälsdjursuppfödningen ifrågasätts delvis av tillståndsgivande myndigheter, politiska partier och djurrättsaktivister. 2002 beslutas det av länsstyrelsen att verksamheten skall upphöra. 2005 avlider Ray Raymond.

Farmen läggs ner enligt dombeslut och en 50-årig epok får ett hastigt avslut. I dag förvaltar dottern Jacqueline Raymond området i Salthamn. Efter många års sanering i delar av området och med odlingar som genererar fin och bördig mark växer en helt ny framtid där Jacqueline Raymond i harmoni med naturen utvecklar en plast för alla att njuta.

Dagens verksamhet

Idag är Salthamn öppet året runt för bokning av konferens, event och middagar i flera olika lokaler på området. Vi erbjuder allt från bröllop till styrelsemöten i vår exklusiva 70-tals Villa Salthamn. Middagar i Sjöstugans matsal eller i vinbunkern, till storskaliga event i den gamla Fabriken med industriell stil. 

Visionen

Dalen på Salthamn har förutsättningar för att kunna odla flera olika typer av ätbara växter tack vara det sydvästra läget mot havet och med kalkstenen som behåller värmen. Dalen är rik på råvaror som ramslök, nyponros, fläder med mera. Genom att förädla det som redan finns kan vi få ett värdefullt skafferi att skörda från. 

A long term development

Salthamn kommer utvecklas vidare med en större vision. Med en medvetenhet för människan, företaget och levnadsvanor försöker vi bli så självförsörjande som vi kan på flera områden. Arkitekturen ska harmonisera med naturen och bebyggas på ett varsamt sätt med hänsyn till att snåla med el och konsumption. 

ÄGARE OCH GRUNDARE

Jacqueline Raymond

Entreprenören Jacqueline Raymond har återvänt till sitt barndomshem Salthamn för att skapa en hållbar plats för njutning vare sig du besöker oss eller bor här. 

Det vilda skafferiet i våra organiska trädgårdarna lägger grunden till vad vi serverar på våra tallrikar.

Jacqueline, har en bakgrund som både kock och sommelier och som delägare av anrika Hamburger Börs i Stockholm har en stor erfarenhet där kokkonst av hög kvalitet och ett inkluderande värdskap.

Här på Salthamn har hon nu lagt grunden till en växande mötesverksamhet i både stort och smått. Specialkomponerade middagar och fester i Villa Salthamn eller i hennes privata matsal vid havet, samtidigt som hon med sitt team ständigt utvecklar både koncept och gästerbjudande.

I juni 2022 invigdes Salthamns sommarrestaurang på innergården i den gamla Fabriken. Restaurangen är öppen under högsäsong både dag och kvällstid beroende på veckodag. Restaurangen omnämndes med en artikel, hösten 2022 i prestigefulla Forbes Magazine under ”Next Place To Eat” Sommaren 2023 öppnar restaurangen åter med fokus på närodlad och hållbar njutning.

Söndag-Tisdag 11-16 | Onsdag-Lördag 11-20

X