• English
  • English

VÅRA BOENDEN

OMRÅDESKONCEPT

Unika tomter

I Salthamn finns några unika tomter till salu för kunden som värdesätter enskildhet och oöverträffade solnedgångar i havet. 

Oexploaterat kustområde

Unika tomter

Salthamn är ett unikt och oexploaterat kustområde nära Visby som ännu inte har blivit bebyggt med mer än några få bostäder. Längs en kuststräcka strax söder om Lummelundagrottorna, ligger denna natursköna plats. Sedan några år tillbaka har Jacqueline tagit över familjeprojektet och en nytt och spännande område håller på att ta form.

Försiktig bebyggelse

I samklang med naturen

I området planeras en försiktig bebyggelse över tid, där bostäderna integreras i naturen på sluttningarna ovanför den odlade dalen. Denna skog ligger i en sydvästsluttning, med det storslagna havet nedanför, vilket möjliggör havsutsikt från alla bostäder med odlingsfälten som förgrund. Solnedgångarna i havet precis utanför kan inte bli vackrare. De många soltimmarna och närheten till havet ger ett mikroklimat, extra gynnsamt för odling.

Intentionerna för området på sikt är att bygga ett trädgårdskafé mitt i odlings dalen. Fabriken blir en plats för hantverk, inspirerande design och inredning. Alternativt också bostadsrätter med samma tema och tankar som den övriga bebyggelsen. En större båthamn gör det möjligt för de boende att ha båt eller för restaurangbesökarna att lägga till. Planen är även att etablera Landskapshotellrum på klipphällarna ovanför dalen.

Kan man spara energi och samtidigt leva i ett kontrastrikare, sinnligare hem och mer medveten om sina behov? Vad behöver man egentligen?

”Den nya bostaden” utgår från behovet av att kunna umgås i sitt hem, behovet av att få vara privat och samtidigt har bostaden utvecklade uterum, särskilt de kopplade till kök och bad. Boendeytan minskas och de invändiga och utvändiga rummen ges likvärdig betydelse. ”Den nya bostaden” saknar definitioner som ”vardagsrum”, ”kök”, ”sovrum”. De olika funktionerna i hemmet har olika tempererade zoner, beroende på aktiviteten i rummet. Det är ytterligare ett sätt att spara energi och samtidigt leva mer kontrastrikt och medvetet.

Bostäderna har även utvecklade produkter från gotländska material och formgivare, som mellanväggar i ull, vilka även fungerar som ljudabsorbenter. Bostäderna kan också ha fasadglas med ull, för att förbättra u-värdet och diffusera ljuset samt inbyggda ljusschakt som också fungerar som ljudabsorbenter.

Salthamn no. 5

Villa Meltem

Vinnare av Region Gotlands Arktitekturpris 2023

En artikel om Villa Melthem publicerades i prestigefulla Residence Magazine, nr 8 2023. Du hittar artikeln här  

Villa Meltem är belägen i Salthamn ca 15 km norr om Visby. Salthamn är ett ca 2 km långt kustområde längsmed den västra kusten där Jacqueline Raymond i samarbete med bl.a. m.arkitektur jobbar med att utveckla området med odling, restaurang, landskapshotellrum och boende.

Villa Meltem är byggt för att även kunna jobba, likt man gjorde under bondekulturen, från gården. På taket finns t.ex. ett yogahuse som har en extern trapp för att ta emot yoga elever.

Byggnaden har olika zonindelningar, också inspirerat från bondesamhällets bebyggelse, där olika volymer kunde värmas separat beroende på funktion.  Längst i norr eldrummet, en stenvolym med putsad fasad som är det varmaste rummet, förutom bastun i söder. Längst i söder ligger den andra stenvolymen med putsad fasad. Här finns alla funktioner som kretsar kring vatten och rekreation, bastu, nedsänkt badkar och en utedusch. Övriga delar består av trä och glas. Centralt placerat är det mest sociala rummet, öppet i två plan med kök och matsal.

Villa Meltem har välutvecklade uterum som förlänger dagen och säsongen. Bostadsarean på nedre plan är 92 kvm men byggnaden har en total byggnadsarea på 200 kvm som inkluderar uterum under tak.

Byggnaden består av olika lager, ytterst mot havet skjutbara träraster som splittrar vinden, en gångzon som övergår i uterum mellan volymerna och innanför de specialbyggda glasväggarna, ullskärmar från lomakka som ger ett extra isolerande skikt mot värme och kyla. Den transparenta ullen diffuserar också ljuset och gör det mjukare.  Även väggen mot norr, i sovrummet på övre plan, har en vägg med ull.
Träkonstruktionen är synlig invändigt och förstärker upplevelsen av att bo bland träden. Den vilda naturen, bestående av vackra tallar, blåbärsris och ljung, fortsätter helt fram till fasaderna och trätrallarna. Mellan tallarna glittrar Östersjön och från tomten hör och doftar man havet.

Photography: Emma Jönsson Dysell

Andra fasen - Stolphus

Villa Lake/Streich

Första fasen -Terasshus

Villa Boo​

Villan är det andra terrasshuset att byggas på Salthamn. Huset är skapat med utomhusmiljöer som låter naturen växa under och runtomkring fasaderna.

Naturen och vegetationen är unik för platsen med många olika träd och växtarter. Tanken är att naturen och byggnadernas arkitekturen stärks av varandra såväl funktionellt som estiskt.

Både Villa Bergman och Villa Boo har byggts av material som både som klarar naturens påfrestningar och som dessutom bara blir vackrare med åren. Med kalkstensgolv, trä och textilier från lokala producenter och formgivare ligger det helt i linje med Salthamns hållbarhetskoncept.

Fotograf: Emma Jönsson Dysell

Terasshusen

Villa Bergman

En av flera hus

Villa C&L

Söndag-Tisdag 11-16 | Onsdag-Lördag 11-20

X